Littekens

Normaal geneest een wond tot een gewoon litteken, een smal streepje die iets lichter of donkerder is, en soms blijft er zelfs niets meer zichtbaar. Er kunnen ook afwijkende zaken voorkomen tijdens het genezingsproces, waardoor er een afwijkend en soms zelf ontsierend litteken achter blijft. Denk hierbij aan infecties, slechte conditie van de wond of lichaam of bijvoorbeeld een slechte doorbloeding. In sommige gevallen kan ook de locatie voor een mindere genezing zorgen, zoals bijvoorbeeld op knieën of ellebogen. Hoe dieper of groter de beschadiging is geweest, hoe groter de kans op een litteken. Een huid kan verschillende littekens aanmaken zoals platte en verheven littekens, maar ook juist putjes en deukjes. Het kan zijn dat een litteken lichter is dan de omliggende huid of juist donkerder.

Littekens kunnen een grote invloed hebben op iemands zelfbeeld. Daarnaast kunnen ze ook pijn- en jeukklachten geven. Een littekenbehandeling is erop gericht om het litteken te verwijderen, platter te maken of het litteken juist op te vullen. Ook kan een littekenbehandeling gericht zijn op het verminderen van kleurverschillen, zoals bij hyperpigmentatie en striae. Als gunstig bijeffect kunnen pijn en jeuk verminderen en het litteken kan soepeler worden, waardoor bewegingsbeperkingen verbeteren.

Zowel jonge als oude littekens kunnen effectief worden behandeld. Littekens kunnen mogelijk emotioneel zwaar beladen zijn. Aan de litteken zit een nare herinnering gebonden of het litteken kan invloed hebben op het zelfbeeld en zelfvertrouwen van de persoon.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld:
- Striae. De roodpaarse strepen op plaatsen waar de huid in korte tijd te snel oprekt. Ontstaan door bijvoorbeeldeen groeispurt, zwangerschap en gewichtstoename.
- Brandwonden littekens

Welke behandeling voor u geschikt is is afhankelijk van diepte van litteken, wensen en oorzaak van het litteken. Daarom bieden wij u de mogelijkheid voor een kostenloos intake gesprek. Littekenbehandelingen in het gelaat worden in de meeste gevallen door zorgverzekeraars vergoed of kunnen deels vergoed worden onder camouflagetherapie.

Vergoedingen kunnen per zorgverzekeraar verschillen en zijn polis afhankelijk.

Quote Demi Lovato


I think scars are like battle wounds, -beautiful in a way. They show what you've been through and how strong you are for coming out of it!