Oedeem

Bij de quote hieronder denkt u wellicht, hé dit klinkt herkenbaar. Of u heeft plotselinge onverklaarbare toename van één of meerdere lichaamsdelen of ledematen. Of dit is ontstaan na een ingreep of ongeval. Wellicht behoort u tot de groep oedeem patiënten! Of wellicht bent u al gediagnosticeerd voor één van de soorten oedeem.

Er zijn 3 types oedeem die we kennen:
Veneus oedeem; Ontstaan doordat de kleppen in de aderen niet meer juist functioneren en er een overdruk ontstaat, waardoor vocht achterblijft in de lichaamsdelen, met name in de benen. Dit kenmerkt zich door later op de dag een (zeer) zwaar of rusteloos gevoel in de benen. Het vocht neemt in de loop van de dag toe en is vaak ’s morgens verdwenen. Vaak voorkomend hierbij zijn de spataderen.
Lymfoedeem; Een vochtophoping die vaak als een indrukbare zwelling zich manifesteert. Vaak gaat deze vorm gepaard met een zwaar of vermoeid gevoel in bijvoorbeeld arm of been of een hevig gevoel van spanning in het gebied. Deze vorm van oedeem kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem) of zich uiten na een beschadiging aan het lymfesysteem door bijvoorbeeld een operatie, bestraling of ongeval. (secundair lymfoedeem).
Lipoedeem; Een pijnlijke, geleidelijke toename van vaak meerdere lichaamsdelen. Vaak rondom de heupen, bovenbenen, knieën en soms zelfs enkels en armen. Kenmerkt zich met name door (druk)pijn, zwaar gevoel en onverklaarbaar snelle vorming van blauwe plekken. Deze patiënten zijn vaak heel bewust bezig met voeding, omdat zij veelal te horen krijgen dat zij ‘gewoon’ obesitas hebben.

Ook een combinatie van deze soorten komt voor! Klachten die zich voordoen bij oedeem kunnen onder andere de grote toename zijn van omvang in één of meerdere ledematen, waardoor dragen van kleding of schoenen problematisch word. Een zwaar, pijnlijk of zelfs moe gevoel kunnen problemen in het dagelijks functioneren geven. Oedeem kunnen we bij Care4Skin met meerdere methodes verminderen of oplossen. Echter geldt hoe eerder hoe beter, dus vroegtijdige diagnostisering is wenselijk! Langdurig oedeem kan nare gevolgen mee dragen, zoals bijvoorbeeld slechte wondgenezing. Als u zich in deze klachten herkent neemt u dan contact op met uw huisarts of met ons voor een kosteloze intake.

Door middel van manuele lymfedrainage (massagetechnieken) kunnen we klachten als pijn, verdikking en vochtafdrijving verbeteren. Soms word er ook gebruik gemaakt van Intermitterende Compressie Therapie (IPC), hierbij bevorderd een apparaat de afvoer van (lymfe)vocht. Echter is vorm van compressie noodzakelijk voor het stabiliseren en dus maken wij gebruik van zwachtels en therapeutische kousen (steunkousen) om vooruitgang te boeken of het resultaat te behouden. Indien dit niet mogelijk is word er gekeken of lymftaping een optie is.

Bij Care4Skin kunnen wij een behandelingsplan maken voor uw klachten en uw begeleiden in de stabilisatie ervan. Oedeemreductie en stabilisatie is een langdurig, maar noodzakelijk, traject. In alle gevallen bieden zorgverzekeraars een vergoeding voor oedeemtherapie en of therapeutische elastische kousen. Wij adviseren u dit wel altijd na te vragen bij uw zorgverzekeraar.

Wij helpen u graag met het bepalen van de beste methode en het behandelen en starten het traject altijd met een kostenloos intake gesprek.

Quote Lipoedeem patiënt


The journey to get a diagnosis was frustrating and demeaning. I was blamed and shamed and made to feel I was cheating and that the weight was my own fault!