Littekens

Littekens

Normaal geneest een wond tot een gewoon litteken, een smal streepje die iets lichter of donkerder is, en soms blijft er zelfs niets meer zichtbaar. Er kunnen ook afwijkende zaken voorkomen tijdens het genezingsproces, waardoor er een afwijkend en soms zelf ontsierend litteken achter blijft. Denk hierbij aan infecties, slechte conditie van de wond of lichaam of bijvoorbeeld een slechte doorbloeding. In sommige gevallen kan ook de locatie voor een mindere genezing zorgen, zoals bijvoorbeeld op knieën of ellebogen.

I think scars are like battle wounds. - beautiful, in a way. They show what you've been through and how strong you are for coming out of it.   - Quote Demi Lovato -

Er zijn 3 soorten afwijkende littekens :


Atrofisch litteken

Bij het litteken is de huiddikte afgenomen en daardoor lijkt het litteken verzonken te liggen in de huid. Deze littekens zijn vaak ook ingetrokken en dun.
Hypertrofische littekens
Bij dit litteken is de huiddikte bij het litteken vaak toegenomen en is het litteken verheven boven het huidoppervlak. Herkenbaar is het brede en roze/rode voorkomen.
Keloïdale littekens
Dit litteken lijkt in alle opzichten op het hypertrofische litteken, maar deze groeit buiten de grenzen van het wondgebied.

Littekens kunnen veel klachten geven van verdikking, roodheid, jeuk, pijn, verkleuring, verharding, verkleving, verminderde doorbloeding, bewegingsbeperkingen en oedeem (vochtophoping). Deze klachten kunnen we bij Care4Skin met meerdere methodes verminderen of oplossen tot zeker 1 jaar na genezing. Maar hiervoor geldt hoe eerder hoe beter!

Door middel van massagetechnieken kunnen we klachten als jeuk, pijn, verdikking, verminderde doorbloeding en oedeem oplossen. (Siliconen)tape en pleisters helpen tegen roodheid, jeuk, hypertrofie en verhardingen. Technieken met peelings, microdermabrasie, microneedling en laser kunnen heel veel betekenen op het gebied van verkleuringen en verdikkingen. Tevens bieden wij producten op littekens water- en veegproof te camoufleren. Bij Care4Skin kunnen wij een behandelingsplan maken voor uw klachten of uw adviseren op het gebied van camouflagematerialen en kleuren. Om te bepalen wat uw wensen en onze mogelijkheden zijn voeren wij altijd een kosteloos intake gesprek met u. In sommige gevallen bieden zorgverzekeraars een vergoeding voor littekentherapie of camouflagetherapie. Wij adviseren u dit na te vragen bij uw zorgverzekeraar.

U kunt van ons volledige inzet verwachten om u zo goed mogelijk te helpen met deze behandelingen. Voorkomt u zelf littekens door korstjes met rust te laten en vraag bij grote of diepe wonden altijd advies van huisarts of huidtherapeut.

Wilt u meer informatie ontvangen over deze behandeling?
Vraag geheel vrijblijvend meer informatie aan of bel 06 57239242